Werkschoenen moeten voldoen aan de officiële veiligheidseisen die er aan gesteld zijn. Dit is vastgelegd in de internationale veiligheidsnorm. Hier kun je alles vinden met betrekking tot werkschoenen en de bijbehorende eisen. Dit bestaat uit twee delen. De basiseisen, waar welke schoen aan moet voldoen en de optionele eisen. Dit zijn eisen die verplicht worden gesteld bij bepaalde werkzaamheden. In dit artikel leggen we je alles uit over waar werkschoenen aan moeten voldoen. Werkschoenen kopen kan ook online bij workwear4all.

Wetgeving werkschoenen

De wetgeving die te maken heeft met betrekking tot werkschoenen is internationaal. Dat betekent dat de eisen niet alleen in Nederland gelden maar ook in het buitenland. De wetgeving is dan ook samengesteld door een organisatie die internationaal is. Deze wordt de ISO genoemd. Dit is de afkorting van International Organization for Standization. De veiligheidseisen wordt samengesteld door experts die alles weten over alles wat te maken heeft met veiligheid en schoeisel. 

Basiseisen werkschoenen

Zoals eerder vermeld zijn er basiseisen en optionele eisen. De basiseisen zijn eisen waar iedere werkschoen aan moet voldoen. Eén van die eisen is dat de schoen nooit open mag zijn. Ook moet het niet mogelijk kunnen zijn om de veiligheidsneus te verwijderen. Als laatst mogen de schoenen ook geen schadelijke stoffen bevatten. Er worden ook eisen gesteld aan de veiligheidsneus van werkschoenen. Dee moeten minimale klappen van 200 joule op kunnen vangen zonder dat hier hinder van wordt ervaren. 

Aanvullende eisen werkschoenen

Bij sommige werkzaamheden die verricht moeten worden stelt de ISO aanvullende eisen. Er zijn vijf verschillende categorieën. S1 tot en met S5. Bij iedere categorie valt te lezen welke aanvullende eisen gesteld worden. In ons land maken we het meest gebruikt van S3 werkschoenen. Aanvullende eisen kunnen onder andere zijn: waterdichtheid, hittebestendig, antislipprofiel en antistatische eigenschappen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *